Genre : POP/ROCK/ELECTRO

Type : Concert

Pre-sale: €13,- (ex service)

Box-office: €16,- (ex service)

  • Doors: 20:00
  • Support: 20:30
  • Het Zesde Metaal: 21:30
  • est. end concert: 23:00

Please note that times are subject to change

West-Vlaams is niets meer of niets minder dan de moedertaal van frontman en stuwende kracht Wannes Cappelle. Maar wát hij met die taal doet, maakt van Het Zesde Metaal een groep die het verschil maakt. Cappelles teksten blinken uit qua spitsvondige, welgemikte poëzie, en ook live blijkt hij tussen de nummers door een (bijwijlen hilarische) rasverteller. Voeg daarbij een toegankelijke, maar moeilijk vast te pinnen sound, en Het Zesde Metaal oogst op zijn minst verwondering en op zijn best bewondering.
Het Zesde Metaal heeft al enkele jaren door Vlaanderen getoerd, wanneer Cappelle en co in 2007 samenwerken met producer Peter Vermeersch (Flat Earth Society, Mad Dog Loose, dEUS) en een sterk debuutalbum met een moderne klankkleur opnemen. Akattemets (release via Petrol)iseen verzameling ‘eenvoudige, doch onverwoestbare songs’, precies zoals de jury van Theater aan Zee het in 2005 al verwoord had. De originaliteit van Het Zesde Metaal wordt bejubeld en Raymond van het Groenewoud nodigt Cappelle uit voor zijn Radio 1-sessie.
 
Niettemin blijft Het Zesde Metaal een te goed bewaard geheim. Dat Focus Knack Akattemets tot ‘meest onderschatte plaat van 2008’bombardeert, smaakt dan ook bitterzoet. Cappelle neemt even afstand van Het Zesde Metaal en leeft zich uit in het theater en als gitarist bij de succesvolle Nederlandse band Roosbeef. Pas na vier jaar trommelt hij zijn band weer bijeen, zij het in een bijna volledig nieuwe bezetting. Cappelle krijgt in de studio o.a. versterking van Tom Pintens (piano) en Filip Wauters (elektrische gitaar, lapsteel, pedal steel). Bassist Robin Aerts is de producer van dienst.
 
‘Ploegsteert’- uitgebracht in eigen beheer -zet Het Zesde Metaaldefinitief op de kaart. De gelijknamige single – over wijlen Frank Vandenbroucke, de wielrenner – wordt opgepikt en blijkt een perfecte ijsbreker voor een muzikaal uitgepuurd album dat de somberheid niet schuwt en daardoor veel directer klinkt dan het Zesde Metaal anno 2008. Cappelle bedient zich van een eigen, hedendaags idioom waarin naast rustige vertelsels ook ruimte is emotionele diepgang en weerbarstige outro’s. Zieltjes wint hij dankzij zijn dichterlijke vondsten én de ontwapenende eerlijkheid waarmee hij zijn wonden likt.

Het Zesde Metaal 'Naar de Wuppe'